Bursa’nın Kahramanları

Doğal Afet ve Sağlık Arama Kurtarma Derneği (DASKUT) Genel Başkanı Tuncay Meriçli; Türkiye genelinde 800 gönüllü üyeye ulaştıklarını, bu gönüllülere verdikleri eğitimleri, katıldıkları çalışmaları ve hayata geçirdikleri ilkleri anlattı. 

DASKUT’un 2019 yılında Bursa’da kurulduğunu belirterek sözlerine başlayan Genel Başkan Tuncay Meriçli, “2019 yılında Bursa’da kurulduk. Tamamı gönüllülerden oluşan, olası deprem ve sel gibi büyük bir afete hazırlık konusunda afetzedelere fayda sağlayabilmek adına toplum yararına kurulan bir dernektir. Genel merkezimiz Bursa’da olmakla beraber yurtiçinde Giresun ve Tokat gibi arama kurtarma kuruluşlarının az olduğu yerlerde, yurtdışında VietnamAzerbaycan‘da şubeleştik ve hazırlığı devam eden Almanya‘da şubeleşme süreci içindeyiz. Türkiye genelinde 800 gönüllümüz, Bursa merkezde ise 200 üzerinde hazırkıta gönüllümüz var. Hazırkıtanın anlamı, olası bir afet durumunda 30 dakika içerisinde olay yerine intikal edebilecek ekip demektir” dedi.

“AFAD amiriniz konumunda” 

“Bursa’da otuza yakın arama kurtarma birimi var” diyen Başkan Meriçli sözlerine şöyle devam etti; “Hepimiz AFAD‘a bağlı destek ekibiyiz. Amirimiz konumunda AFAD vardır. AFAD uygun gördüğü durumda bizi göreve çağırır, bizim ihtisas konularımızda yeteneklerimizden faydalanır. Kuruluşumuzdan bu yana destek verdiğimiz en büyük afet İzmir depremiydi. 29 gönüllümüz ile 39 saat boyunca uğraşlarımız sonucunda 3 canlı, 4 tane de malesef ölü vatandaşımızı enkazdan çıkardık. Yine Ege ve Akdeniz’deki orman yangınlarına 75 kişilik ekip ile yardıma koştuk. Bu ekip içinde insani yardım ve hayvan ilk yardım ekiplerimiz de hazır bulundu. Yangınlarda zarar gören vatandaşlarımıza ve hayvanlarımıza da yardımda bulunmuş olduk. Devletimize bu şekilde yardımda bulunmaya çalışıyoruz”

“Türkiye’de tek hayvan ilk yardımını biz kurduk”

Türkiye’de ilk ve tek hayvan ilk yardımını kurduklarının altını çizen Başkan Meriçli, “Bayrak düşmanı olmayan ve gönüllü olan herkese kapımız açıktır. Kesinlikle renk, dil, din veya ırk ayrımı yapmıyoruz. Felsefemiz ‘tüm canlılar kurtarılmayı hakediyor’dur. Bunun için hayvan kurtarma ekibimizi kurduk ve Türkiye’de öncü hayvan kurtarma ekibi olması da bizlere gurur veriyor. Yine Türkiye’de ilk dalış arama kurtarma ekibini biz kurduk ve eğitimlerini vermekteyiz” diye belirtti.

“Aynı zamanda basın kuruluşuyuz”

DASKUT‘un “aynı zamanda bir basın kuruluşu” olduğundan bahseden Başkan Meriçli, “DASKUT aynı zamanda bir basın kuruluşudur. Acil Gündem dergimiz de yine Türkiye’de bu konuda çıkarılan ilk dergi olma özelliğini taşır. Bu dergi her ay çıkmaktadır. Öncelikle bizim ve partnerlerimizin yapmış olduğu ve arama kurtarma ile ilgili olağanüstü afetleri derlediğimiz haberler oluyor. Yine dergimizde gençlik ile ilgili faaliyetler, bilişim ve afetlerle ilgili eğitimler, çocuklar ile ilgili faaliyetler yer alıyor” diye konuştu.

“Gönüllülük ile hobiyi karıştırıyorlar”

Gönüllülük ile hobiyi karıştırdıklarına dikkati çeken Başkan, “Gönüllü boş vaktinde burada iki saat durup özçekim yapıp giden kişi değildir. Bunu yapan kişi hobi için burada demektir. Gönüllü tüm birikimi ve becerisini bizden aldığı eğitim ile ortaya koyan ve bunu için tüm boş vaktini harcayabilecek kişidir. İki saatlik boş vaktini harcayan arkadaşlardan da Allah razı olsun tabii. Bu yüzden ‘çocuk kulübü‘nü kurduk” şeklinde konuştu.

Survivor şeklinde eğitimler veriliyor 

Çocuklara da eğitim verdiklerini belirten Başkan Meriçli sözlerini şöyle sonlandırdı; “6 ile 14 yaş arası çocuklarımız için onların anlayabileceği şekilde Survivor tarzında eğitimler veriyoruz. Çocuklarımız ilk yardımdalışdağcılıkhayvan ilk yardımı gibi eğitimler alıyorlar. Bu sayede bilinçli bireyler olarak yetişiyorlar. Çok ilgi görüyor. Bizim gönüllülerimiz çocuklarını eğitime getiriyorlar, dışarıdan da aileler çocuklarını bu eğitimi almaları için getiriyorlar. Biraz önce bahsettiğim gibi 6-14 yaş çocuk kulübü, 15-22 yaş gençlik kolları. Gençlik kolları olan ‘Genç Daskut’ kategorisinde kıyafetine kadar her şeyi tamamen ücretsizdir. Şu an 70 yaşında gönüllü üyemiz de var, 18 yaşında üyemiz de var. 18 yaş üzeri eğitimi tamamladığı zaman operasyonlara katılabiliyorlar. Belirli birimlerimiz var. Bunlar; mekanik, muhabere, su altı, su üstü, dağcılık, enkaz arama kurtarma. Bazı gönüllüler tek birimde eğitim alırken, bazı gönüllüler birden fazla birimde eğitim alabiliyorlar.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir